2012. július 31., kedd

Szakaszolás - előkészületek

Lineáris referencia rendszer segítségével elkezdtük a vízfolyások  szakaszolását különböző tulajdonság adataik (kezelő,jelleg stb) alapján. Kaptunk egy ArcGis addIn-t ami segít a szakaszolás végrehajtásában. A program használata előtt azonban némi előkészítést kellett végrehajtani. A kijavított vízrajzi hálózatra építeni kellett egy lineáris referencia rendszert, az arcgis Create Routes eszközével, amit hozzá kellett kötni az adat táblákhoz a Make Route Event Layer eszközzel. Szóban ez egy igen rövid művelet, a gyakorlatban azonban kemény küzdelemmel járt.
Create Routes eszköz a Polyline M típusú feature class vonalain, - a vonalzóhoz hasonlóan - a kezdő és végpont között távolságmérésre alkalmas mértékrendszert állít fel.  Az eszköz használatakor nagyon oda kell figyelni, mert nem túl felhasználó barát. A fő probléma, hogy alapesetben a vonalat keretbe foglaló téglalaphoz (bbox) viszonyítva keresi meg a 0 pontot. Alap beállítások mellett ez a balfelső sarokhoz legközelebb eső végpont, ami sokszor a vonal irányultságával épp ellentétes lineáris referencia létrehozását jelenti. Az alap beállítások helyett ezért a "mesure source" "TWO_FIELD" beállítását kell használni, ahol meg kellett adni "Mettől" "Meddig" oszlopokat.  A másik probléma az eszközzel, hogy csak a szükséges adatokat tartja meg, a számára felesleges mezőket eldobja, amiket később újra kell csatolni.

A csatolás előtt  a régi geometriából kinyertem az attributum adatokat a TableToTable eszköz segítségével (ez lehet nem kötelező lépés), amit az  AddJoin eszközzel hozzácsatoltam a lineáris referenciával már rendelkező vízrajzi hálózathoz, majd az egészet elmentettem Geometria feature class néven (ezt követelte meg az addIn). 
A szakaszolás több szempont szerint történik, minden szemponthoz tartozik egy kulcs tábla és egy adat tábla. A kulcs táblában a szakaszolás attributumai vannak - mint egy relációs adatbázisban -, például ha a vízfolyás 0+500 fkm-ig Évizig, 0+1000 fkm-ig Fetivizig kezelésben áll, akkor a kulcs táblában van  felsorolva a Vizigek és azok azonosítója, az adat táblában pedig a vízfolyás neve és rendszáma, valamint a szakaszolás adatai szerepelnek (köztük, hogy mettől meddig melyik Vizig kezeli ezt a vízfolyást). Mivel minden adat tábla a lineáris referencia rendszer alapján kerül kitöltésre (mettől meddig oszlopok), így minden egyes adat táblához létre kell hozni a Make Route Event Layer eszközzel egy kapcsolatot, ami a szakaszolás adatait köti a feature classhoz, aminek segítségével az adat táblák alapján tematikus térképek készíthetőek.

Mivel az előkészítést kiválóan lehet szkriptelni, így énis így tettem. Az alábbi szkript elég jól mutatja mennyire egyszerű az arcpy használata, egészen addig, amíg szükségessé nem válik egy oszlop átnevezése:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése